alapítók

Győr Megyei Jogú Város
A folyók találkozása, az utak összefutása, a győri emberek vendégszeretete, a fiatalos lendület és a patinás város izgalma: ez Győr, a találkozások városa! A kisalföldi megyeszékhelyen az egyetemi városi jelleg találkozik a családok, nyugdíjasok otthonaként is szerethető, ám mégis lüktető nagyváros képével.
Győr vonzereje abban áll, hogy iparát tekintve dinamikusan fejlődő nagyváros, ám sokkal több annál, hiszen pezsgő kulturális élete, kiemelkedő sporteredményei, csodás szakrális és világi emlékei, csalogató belvárosi utcái, teraszai, - mint afféle mozaik elemei – teszik kerek egésszé, és emelik egy igazi lüktető, európai várossá.
A különböző történelmi korok emlékeinek megőrzése, a barokk belváros restaurálása, valamint az idegenforgalom és a modern iparágak fejlesztése egyszerre jellemzi a várost. Győrben járva magunk is meggyőződhetünk arról, hogyan lehet egy város egyszerre tradicionális és modern.
www.gyor.hu

Mosonmagyaróvár Város

Mosonmagyaróvár Magyarország azon települései közé tartozik, amely az elmúlt évezred során meg tudta őrizni különleges szerepét, a történelmi változások nem tudták letörni az itt élők élni akarását, út volt és kapu, határsáv volt és a határnyitás városa is.
Sortűz mészárolta le fiatalságának javát 1956-ban, hallgatás pecsétjét ütötte rá négy évtized.
Volt megyeszékhely, lett elhalásra ítélt kisváros. Zsidóságát deportálták, német lakosságának zömét kitelepítették. De mindig magára talált. Az őshonos magyarság és németség lakta vidék életének központja volt, vizek városa, a Szigetköz fővárosának is mondják, bár a Szigetköz peremén található.
Két modern világváros - Bécs és Pozsony - árnyékában egyéni ízekkel rendelkezik, két városrésze (Moson és Magyaróvár) hosszú ideig élte külön életét, 1939-ben forrt eggyé. Egyetemi város, Magyarország első agrár-felsőoktatási intézményét itt alapították 1818-ban.
www.mosonmagyarovar.hu

Dunaszerdahely Város

Ha egy idegen arra kíváncsi, hogy hol található Dunaszerdahely, arra bizony nem könnyű egyértelmű feleletet adni egy országos, netán európai méretekben gondolkodó ember számára.
Viszonyítani kell ... Például: ha megmutatjuk az érdeklődőnek a térképen a Pozsony(Pressburg, Bratislava)-Komárom, majd Pozsony-Budapest vonalat, és közöljük azt is, hogy Győr (Raab) és Pozsony között félúton, a Duna bal partjához közel található az a helység, akkor az idegen számára behatároljuk európai méretekben Dunaszerdahely helyét. Ezután már könnyű betájolni e várost Európa nagyvárosaihoz.
Dunaszerdahelyről annyit feltétlenül tudni kell, hogy létezését egy 1256-ban keltezett oklevél igazolja először. Tájegységileg a Csallóköz közepén épült fel Dunaszerdahely. Csallóköz pedig az északi szélesség 47° 49’ és 48° 11’ között, illetve a keleti hosszúság 39° 49’ és 35° 49’ között fekszik, északnyugatról délkelet felé lejtve.
www.dunstreda.sk

Somorja Város

Somorja (szlovákul Šamorín, németül Sommerein, latinul Fanum Sancte Mariae) város Szlovákiában, a Nagyszombati kerület Dunaszerdahelyi járásában.
A Csallóköz középkori kereskedelmi központja. Bucsuháza, Csölösztő, Királyfia és Tejfalu tartozik hozzá.
Először 1238-ban említik templomát "ecclesia Sancte Mariae" néven (Az az oklevél hamistvány). Az első irásos emlék, ami hiteles, 1285-ből származik, ebben Somorját "Villa Sancte Márie" alakban említik. Református temploma a 13. század második felében épült késő román stílusban. Később mellékhajókkal bővítették és erődszerűen lőréses ablakokkal látták el. A 15. században gótikus stílusban átalakították, korabeli freskói vannak.
www.samorin.sk